Elementary Mensuration SHORTCUTS FOR QUANTITATIVE APTITUDE

Elementary Mensuration SHORTCUTS FOR QUANTITATIVE APTITUDE
Areas of plane figures:
                            Area of Rectangle = l *b (where l = length, b = Breadth)
                            Area of square = A *A (where a is side of the square )
                            Area of triangle = 1/2 * h * b(where h is height , b is measure of base)                            Area of Parllelogram = b * h(where b is base , h is height)
                                    
 Area of Trapezium = 1/2(sum of parallel sides *perpendicular distance   between them) = 1/2 (a+b)h {where a & b are parallel sides and h is the perpendicular distance between them}
                                     Area of Circle = Õ r2 where r is the radius of the circle
                                     Circumference of the circle = 2Õr(where r is radius of the circle)
                                     Area of Equilateral Triangle =Ö3 /4 a2
                                    
A.rectangle
1] [ diagonal]2 = [length]2+[breadth]2
2] perimeter= 2[l+b]

B.square

1] area=[side]2=1/2 [diagonal]2.
2] perimeter =4 x side
C.area of four walls= 2 x [ l+b]xh
D.area of //gram=base x height
E.area of an equlateral triangle= sq. root 3  xside2
                                               4
F.perimeter of an equilateral triangle=3x side
G.if a,b and c are side of a triangle and s=[a+b+c]/2 then
 area of triangle= sq. root of [ s(s-a)(s-b)(s-c)]
H. circumference of a circle=2Õr
 I.area of a circle=Pr2
                                       mensuration
Q1.the length of garden is 120 m and breadth is 80 m. the perimeter will be?
sol. l=120 m     b= 80 m
perimeter = 2(l+b)=2(120+80)=400 m

Q2. the length and breadth of a courtyard are 15m and 12m. find the  number of tiles which are 50cmx40cm in size?
sol. area of the court yard= lxb=15x12=180 sq.m
    area of tile = 50/100 x 40/100=1/5 sq m.
number of tiles = area of court yard/ area of a tile=180/(1/5)=900 tiles.

Q3. the lenght ,breadth and heigth of a room are respectively 12 m,8m  and 5 m. if all the four walls of it are to be pastedwith paper 80 cm wide. find the length of the paper?
sol.area of four walls= 2(l+b)x h=2(12+8)x5=200 sq m
 the length of the paper =200/(80/100)=250 m

Q4.three sides of a triangle are 13cm,14cm and 15 cm. the area of a triangle will be?
sol. a=13    b=14        c= 15
  semiperimeter of triangle=(13+14+15)/2=21
area of the triangle= sq.root of [ s(s-a)(s-b)(s-c)]
                             = sq.root of [ 21(21-13)(21-14)(21-15)]
                             =sq .root of 7056=84 sq.cm

Q5.a wheel covers the distance 220 m in one round . the radius of the wheel is?
sol. circumference of the wheel=>2Pr=220 m,solving this radius of the wheel comes=35 cm

Q6:the area of the circle is 616 sq cm. what is its radius ?
sol.  given, Pr2  =616
                 r=sq.root of 616/(22/7)=14 cm.

Q7: the radius of the cylinder is 14 cm and the height 50 cm.the area of the whole surface is?
sol. the whole surface area of a cylinder is =2 P rh+2Pr
                                      putting the respective data here we get the answer=5632 sq m

Q8.the radius of the sphere is 7 cm.the area of its surface will be?
sol: area of surface of a sphere = 4Pr2
                                                                    = 4 x (22/7)x 7x7=616 sq m

Q9:the side of the cube is 10 cm. the area of all the surfaces is?
sol: area of all surfaces=6x(side)2
                                =6x 10x10 = 600 sq cm

Q 10:a rectangle is  24 cm x 6 cm. what is the perimeter of a square with equal area?
sol: area of the rectangle=24x6=144 sq.cm=area of square.
       area of square=side2 =144
                              side = 12 cm
now, perimeter of square = 4x side =4x12=48 cm

Q11:the area of a square garden is 576 sq m. what is the area of a path  2m around it?
sol. side of the square = sq root of 576=24 m.
   side including the path= 24+4=28 m
 area including path= 28x28=784 sq m
area of the path= 784-576=208 sq m

Q12.if the side of the square is doubled ,its area  is increased by what %?
sol.present side =a   A=a2
when side is doubled, A=(2a)2 =4a2
so increase in area = 3a2
so increase percentage =(3a2/a2  )x100= 300%

Q13. the largest possible  square inscribed in a circle of radius 7cm.find the area of the square?
sol: when the largest square is inscribed inside the circle its diagonal is equal to the diameter of the circle.
 therefore, d=14 cm
  area of the square =d2/2=196/2=98 sq cm

Q14: the length, breadth and height of a tank are 4m, 3m and 1.5 m.how many litres of water it will contain?
sol: volume of tank=4x3x1.5=18 m3 now since ,1m3=1000ltr
      so, 18 m3 = 18000 litres

0 comments:

Post a Comment

Labels

About Site (1) ALBHABETS SERIES (1) All Exams Shortcuts (1) All Generation Computers (1) ALL INDIAN BANKS (1) ANALOGY (1) ANALOGY 2 (1) ASTROLOGY (1) AVERAGE (1) BANK LOANS PROCEDURE (1) BANKING KNOWLEDGE (1) BANKING SERVICES IN INDIA (1) BANKING SYSTEM IN INDIA (1) Banks Details (1) BLOOD RELATIONS (1) BOATS AND STREAMS (1) BOOKS FOR ENGLISH (1) CLASSIFICATION (1) Classification of computers (1) CLERICAL APTITUDE (1) CLERICAL APTITUDE SHORT CUT (1) CLOZE TEST (1) CO-OPERATIVE BANKS (1) Coded inequality (1) CODING DECODING (1) COMMON ERRORS (1) COMMON ERRORS 1 (1) COMPUTER FUNDAMENTALS (1) Computer Hardware (1) COMPUTER KNOWLEDGE (1) CONCEPTS OF INTERNET (1) CONSUMER BEHAVIOUR (1) Credit Card is lost or stolen? (1) Credit card rejected (1) CURRENT AFFAIRS (1) Data sufficiency (1) Deregulation of Banking System (1) DIRECTION TEST (1) DISTRIBUTION CHANNELS (1) ELEMENTARY ALGEBRA (1) Elementary Mensuration (1) ENGLISG COMPREHENSION TEST (1) ENGLISH LANGUAGE (1) ENGLISH LANGUAGE 1 (1) ENGLISH LANGUAGE 2 (1) ENGLISH SHORT CUTS (1) ENGLISH SYLLABUS (1) Export Import Bank of India (1) Features of credit card (1) FILL IN THE BLANKS (1) FINANCIAL AND BANKING (1) FINANCIAL INSTITUTIONS (1) FINANCIAL OR BANKING SECTOR (1) Foreign Banks in India (1) FRACTIONS (1) GENERAL ENGLISH (1) GENERAL KNOWLEDGE (G.K) (1) HCF AND LCM (1) HUNDRED GOLDEN RULES 1 (1) HUNDRED GOLDEN RULES 2 (1) HUNDRED GOLDEN RULES 3 (1) HUNDRED GOLDEN RULES 4 (1) IBPS CLERK NOTIFICATION (1) IBPS Supplementary Exam (1) IBPS Supplementary Exam 1 (1) IMPORTANCE OF MARKETING 1 (1) IMPORTANCE OF MARKETING 2 (1) INDUSTRIAL CREDIT (1) INDUSTRIAL INVESTMENT (1) Industries Development Bank of India (1) INFORMATION TECHNOLOGY (1) LEARNING OBJECTIVES (1) LIC (1) LUCKY NO (1) MAJOR BANKS IN INDIA (1) MANAGEMENT PROCESS (1) MARKET SEGMENTATION (1) MARKET SITUATIONS (1) MARKETING KNOWLEDGE (1) MARKETING KNOWLEDGE 1 (1) MARKETING PLANNING (1) MATHS SHORTCUTS (1) MIS-SPELT WORDS (1) MONEY TRANSFER (1) Money Transfer to India (1) MS-DOS (1) MS-Excel (1) MS-Word (1) MULTIPLICATION SHORT CUTS (1) Multiplication Tables (1) NUMBER - 1 (1) NUMBER - 2 (1) NUMBER - 3 (1) NUMBER - 4 (1) NUMBER - 5 (1) NUMBER - 6 (1) NUMBER - 8 (1) NUMBER - 9 (1) NUMBER -7 (1) Number Ranking (1) NUMBER SYSTEM (1) NUMERICAL ABILITY (1) NUMERICAL ABILITY 1 (1) NUMEROLOGY (1) NUMEROLOGY DETAILS (1) open a Bank account (1) Operating Systems (1) PARTNERSHIP (1) Payments from Dubai (1) PERCENTAGES (1) PHRASE REPLACEMENT (1) PIPES AND CISTERNS (1) PLASTIC MONEY (1) Problems based on ages (1) PROFIT AND LOSS (1) Public Sector Banks in India (1) PUZZLE TEST (1) QUANTITATIVE APTITUDE (1) RATIO AND PROPORTION (1) RBI Collection and Furnishing (1) RBI GOVERNORS (1) REARRANGEMENT OF SENTENCES (1) REASONING (1) REASONING ABILITY AND SHORT CUTS (1) REGIONAL RURAL BANKS (1) REGIONAL STATE Banks (1) RESERVE BANK OF INDIA (1) RESERVE BANK OF INDIA FUNCTIONS (1) SCHEDULED COMMERCIAL BANKS (1) SIDCS (1) SIMPLE - COMPOUND INTEREST (1) Software Fundamentals (1) State Bank and Nationalized Banks (1) SYLLOLOGISM SHORT CUTS FOR REASONING ABILITY (1) SYNONYMS ANTONYMS (1) TEST ON 100 GOLDEN RULES (1) TIME AND DISTANCE (1) TIME AND WORK (1) TRAINS (1) TYPES ALPHABET SERIES (1) Types Analogy (1) TYPES OF MARKETING RESEARCH (1) Varieties of credit cards (1) Windows operating system (1) మీ భవిషత్తు జాతకం (1) సంఖ్యా శాస్త్రం (1)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting